
YÜKSEK KOLESTEROL NEDİR, NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
Kolesterol, vücudumuzun tüm hücrelerinde bulunan bir yağ maddesidir. Dolayısıyla dolaşım sisteminde bulunan yağlı bir maddedir. Vücudumuzda fazla olması birtakım hastalıkların ortaya çıkmasına sebebiyet verir. İnsan vücudunda kendini göstermesinin iki farklı nedeni vardır. Bu sebeplerden birincisi kişinin gün içerisindeki beslenme tarzıdır. Kişi daha çok et, süt ürünlerinden oluşan bir beslenme tarzına sahipse yüksek kolesterol rahatsızlığına yakalanma riski yüksektir. Bir diğeri ise karaciğer tarafından üretilen kolesteroldür. Bu tamamıyla beslenme tarzıyla ilişkilendirilemez. Kişinin karaciğerindeki yağ oranının fazla olmasıyla ilgilidir. Kişinin aile geçmişinde karaciğer rahatsızlığı var ise kişide de kolesterol seviyesinin yüksek olması olağandır. Genetik faktörler burada devreye girer. Kişi her ne kadar diyet uygulasa da kolesterol seviyesi istenilen düzeye inmez ve ilaç tedavisine geçilmesi gerekebilir.
Kolesterol seviyesinin yüksek olması insan vücudunda tahribatlar yaratmaktadır. Kalp ve damar tıkanıklığı ile seyreden kalp krizleri ve safra kesesinde tahribat yaratarak taş oluşumuna zemin hazırlar. İki çeşit kolesterol vardır. İyi kolesterol olarak bilinen HDL ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL olarak iki çeşittir. Kişiyi kalp ve damar hastalıklarından koruyan hdl (iyi kolesterol) seviyesinin yüksek olması gerekir. Sigara tüketiminin fazla olması hdl’nin düşmesine neden olur. Dolayısıyla sigara tüketimi kalp ve damar tıkanıklığına sebebiyet verir.
Sizde sigarayı bırakmak için sağlık bakanlığına başvurun

YÜKSEK KOLESTEROLÜN BELİRTİLERİ
Kolesterol seviyesinin yüksek olması insan vücudunda bir takım rahatsızlıklara neden olmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları buna en iyi örnektir. Kolesterolün yükselmesi ne gibi belirtilerle kendini göstermektedir:
- Halsizlik ve yorgunluk, uyuma isteği
- Nefes darlığı
- Ayaklarda ve ellerde ağrı ve uyuşma
- Göğüs ağrısı
- Solgun görünümlü cilt
- Kişinin vücudunda oluşan belli belirsiz küçük çapta yağ bezeleri
Görüldüğü üzere kişiyi çok fazla rahatsız etmeyen, günlük yaşantısını etkilemeyen ta ki kalp krizi geçirene kadar fark edilmeyen önemsenmeyen belirtiler veren kolesterol seviyesinin fazlalığı sizi yanıltmasın. Üç ayda bir düzenli olarak kan tahlilleri yaptırarak kolesterol seviyenizi dengede tutmalısınız. Ve tabi ki sağlıklı beslenmeye özen göstermeli, yaşam tarzınıza sporu da dâhil etmelisiniz.