
Bir şeyler yediğiniz halde sürekli kendinizi aç hissediyorsanız, belki de acıkan siz değil duygularınızdır. Günümüzde sık rastlanan obezite hastalığına yakalanma nedeni olan bu yeme bozukluğu, duygusal açlık nedir? Nasıl yönetilir?
Yeme Bozukluğu (Duygusal Açlık) Nedir?
Kişinin kendini yorgun ve bitkin hissetmesi, ayrıca duygusal anlamda yalnızlık hisseden kişilerin birtakım duygusal eksikliklerini yemek yiyerek giderme isteği duygusal manada açlık hissettiğindendir. Fiziksel olarak acıkmasanız dahi sürekli bir şeyler yeme isteği sizin psikolojik olarak kendinizi mutsuz hissetmenizle ilgilidir.

Duygusal Açlığın Sebepleri
- Yalnızlık: Duygusal açlık yaşayan kişi sürekli olarak bir şeyler atıştırmak ister. Dolayısıyla kilo almaya başlar. Kilo aldıkça eski günlerindeki gibi hareket edemez ve sosyal çevresinden uzaklaşır. Bu durum kişiyi yalnızlığa itmiş olur. Yalnızlık kavramı ile duygusal açlık aslında iç içe kavramlardır. Kişi bu şekilde düşünerek bir kısır döngünün içine girmiş olur.
- Psikolojik nedenler: Çocukluk dönemlerinde ebeveynlerinin boşanmasına tanık olma, ergenlik döneminde yaşanan sıkıntılar ve birtakım sebeplere bağlı duygusal boşluklar bazı dönemlerde daha yoğun hissedilen duygulardır. Bireyler bu hisleri yaşarken yemek yemeye daha fazla eğilimli olurlar. Bu düzensiz yemek yeme alışkanlığı da bireylerin yeme bozukluğu yaşamasına neden olur.
Yeme Bozukluğunun Tedavisi
Öncelikle bunun bir hastalık olduğunu kabul etmelisiniz. Tedavi sürecine geçmeden önce hangi ruhsal geçişlerde yemek yemeyi istiyorsunuz bunu bir saptamanız gerekmektedir. Yemek yeme isteğiniz, mutlu bir günü yaşarken mi yada mutsuz olduğunuz bir gün mü yemek yeme isteğiniz oluşuyor, bunu bir keşfetmeniz gerekiyor.
Yeme bozukluğunun tedavisi kişiden kişiye değişmekle beraber bazı bireyler yatarak tedavi edilirken, ağır durumlarda hastanın hastaneye yatması gerekebilir.
Ne Gibi Durumlarda Hastanın Hastaneye Yatması Gerekir?
- Psikolojik travma geçirenler
- Hızlı kilo kaybı olanlar
- Yemek yedikten sonra sürekli kusan kişiler
- Daha öncesinde tedavi edilmesine rağmen iyileşemeyenler
Beslenme rahatsızlıklarının tedavi süreci uzun olabilir. Uzman diyetisyenlerin önerdiği diyetlere ve egzersizlere sadık kalınmalıdır. Özellikle size kötü hissettiren ne varsa arkadaşınız, sevgiliniz, işiniz de dahil kendinizi uzak tutmalısınız.